Poszukuję informacji nt. swoich przodków. W dokumentach, do których dotarłem, znalazłem informację, że brat mojego pradziadka - Tadeusz Poszwa (który żył w Babimoście wraz ze swoją żoną - Izabelą Martynowicz) urodził się w Milnie w 1923 roku. Wiem też, że z dużym prawdopodobieństwem mój pradziadek Bolesław urodził się rok wcześniej, stąd zakładam, że miało to miejsce w tym samym miejscu. Ich ojcem był Władysław, a matka Tadeusza nazywała się Marianna Dudek. Oprócz tego mam informację, że była jeszcze 5 rodzeństwa: Joanna, Mieczysław, Władysław, Pelagia, Stefan. Co do samego Władysława - otrzymałem informację, iż on wraz z 2 braćmi wyjechał z woj. poznańskiego na Ukrainę ze względu na |dobrą ziemię". Niestety mój pradziadek został zamordowany w 1943r. stąd cała historia w mojej linii przepadła, a z Tadeuszem, Izabelą i ich potomkami, którzy by coś wiedzieli nie zdążyłem porozmawiać.
W związku z powyższym mam nastepujące pytania:
- czy kojarzy ktoś nazwisko Poszwa jako takie (jeżeli tak, to będę wdzięczny za wszelkie informacje)?
- czy ktoś znał Tadeusza Poszwę i jego żonę? Z tego co wiem to żyli oni w Babimoście. Ich córka nazywała się Irena Gorgiel (niestety zmarła parę miesięcy temu, o czym dowiedziałem się po jej śmierci), a synowie Jan i Zdzisław. Jan, Tadeusz i Izabela są pochowani na cmentarzu komunalnym w Rogozińcu.
- czy ktos mógłby podpowiedzieć, gdzie mogę szukać informacji nt. swojej rodziny z tamtego okresu? Czy jest może ktoś kto coś pamięta? Zależy mi zarówno na nazwisku Poszwa jak i Dudek i Martynowicz
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki, gdzie tych informacji mogę się spodziewać.
Witam
Myślę, że nie ma Pan dokładnych wiadomości odnośnie swoich przodków.
W Rogozińcu pochowano Jana Poszwę ale jego przodkowie nie pochodzili z Milna. Siostra Jana Poszwy, Irena wyszła za mąż za Gorgla i zamieszkała w Babimoście. Mieli oni brata Mirka/ o ile dobrze pamiętam / ale nic o nim nie wiem. Ta rodzina mieszkała kiedyś w Rogozińcu. Ich dom został zburzony.
Jestem pewna, że nie pochodzili z Milna
Proszę sprawdzić w Zbąszynku lub Dąbrówce wlkp w archiwach skąd przybyli Poszwowie do Rogozińca
Pozdrawiam
Maria
-
Pozdrawiam
Maria Zaleska zd. Dec
Rogoziniec/Wrocław
Bardzo dziękuję informację - zgadza się, ich brat miał na imię Mirek. Bardzo dziękuję za potwierdzenie, że nie pochodzili z Milna. Jestem w trakcie uzyskiwania informacji ze Zbąszynka, tj. ustalania informacji z ksiąg meldunkowych. W niedlugim czasie powinienem się czegoś dowiedzieć.